Otvoreni horizonti digitalnog rada s mladima

Od 13. do 18. listopada 2019. godine održan je Erasmus+ trening pod nazivom „Digital Natives: Advancing Digital Youth Work“ u predivnom i sunčanom gradu Zadru. Treningu je prisustvovalo 26 sudionika iz Portugala, Španjolske, Slovačke, Slovenije, Italije, Latvije, Litve i Hrvatske.

· Erasmus plus,Training Course,Media Literacy,Youth Work

Kroz rasprave i brojne neformalne aktivnosti pokušali smo pobliže shvatiti pojam digitalizacije i njene neminovnosti u suvremenom dobu, osobito njene implikacije na rad s mladima. Kada smo temelje postavili, svaki dan završavamo grupnim refleksijama radi potpunijeg usvajanja dobivenih znanja. Jedan smo dan posvetili prezentacijama rezultata pripremnih zadataka, koje smo pripremili na temelju provedenih anketa o uporabi određenih digitalnih medija i digitalnoj pismenosti među mladima iz naše zemlje. Iz provedenih anketa i prezentacija mogli smo zamijetiti pretežitost WhatsApp platforme pred Facebookovim Messengerom, Viberom te drugim aplikacijama, iako se u pojedinim zemljama dogodio obrat gdje se Messenger našao na prvom mjestu, a društvu na vrhu se također priključuju Instagram i Snapchat. S prethodne teme prelazimo na pitanje sigurnosti i saznajemo koje su nam najveće mrežne prijetnje te kako se od njih zaštititi, koje mrežne alate koristiti te na koji način i na koncu što se krije na mračnoj strani interneta (deep web i dark web).

Na treningu smo imali priliku naučiti kako koristiti poluprofesionalnu kameru, odnosno kako fotografirati bolju fotografiju ili snimiti kvalitetniji kadar. Naučeno primjenjujemo na konkretnim zadacima poput izrade video uradaka, stvaranje Instagram priča, fotografiranje prekrasnog okruženja za izradu digitalnog foto albuma itd. Također smo učili o važnosti društvenih mreža u radu s mladima. Kroz razne vježbe kojima smo zašli u svijet snimanja videa dobivamo predodžbu o kompleksnosti izrade filma, ali i mogućnostima koje film donosi u okviru rada s mladima. Digitalni rad s mladima općenito te snimanje videa konkretno pružaju izvrsne mogućnosti za rad s mladima s manje mogućnosti jer olakšavaju kontakt s mladima do kojih je inače teže doprijeti. Kako bismo doprinijeli uključivanju mladih s manje mogućnosti u program Erasmus+ i općenito promicali taj program, snimili smo ovaj video.

Posljednji dan treninga započinjemo izvrsnom vježbom za razvijanje kritičkog razmišljanja u kontekstu medija, a ostatak dana posvećujemo završnoj fazi izrade videa koji će promovirati uključivanje mladih s manje mogućnosti u program Erasmus+ i razvijanju novih potencijalnih projektnih ideja. Cjelokupan trening zaokružujemo oproštajnom zabavom uz pregršt tradicionalne hrane i pića iz svih osam država sudionica. Osvrćući se na cijeli trening, shvaćam da smo naučili još mnogo toga te da ne stignem sve pobrojati, posebice spoznaje u okviru medijske, digitalne te informacijske pismenosti, ali tome će poslužiti brošura o digitalnom radu s mladima koju smo izradili. Sve u svemu, bilo je to korisno i nezaboravno iskustvo vrijedno preporuke!

Marin Malinović

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Želiš sudjelovati u aktivnostima koje organiziramo? Prijavi se na newsletter i saznaj među prvima o mogućnostima koje pružamo za razvoj tvojih potencijala.