Kritički pristup medijskom sadržaju

Vodič za poticanje kritičkog pristupa i stvaranje kvalitetnog medijskog sadržaja

· Erasmus plus,Youth Work

U informacijskom dobu u kojemu se dogodila svojevrsna eksplozija mogućnosti, ne samo zbog lakšeg pristupa nego i zbog stvaranja ogromne količine informacija putem komunikacijskih tehnologija, nužno je da mlada osoba posjeduje vještine kritičkog razmišljanja te da bude medijski pismena.

U medijskom prostoru često nailazimo na dezinformacije, spinove i laži koje formiraju stereotipe i predrasude, stvaraju netrepljivost i rasizam među mladima te na taj način oblikuju našu kulturu i društvo.

Vjerujemo da je potrebno podržati glas mladih i omogućiti im da se izraze putem digitalnih medija pri tome pazeći da je sadržaj koji stvaraju kvalitetan i relevantan. Osobe koje rade s mladima imaju važnu ulogu u prijenosu znanja i vještina medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja. Kako bi osobe koje rade s mladima mogle podržati mlade u kreiranju i distribuciji medijskih sadržaja izradili smo kratki vodič u kojemu možete pronaći i popis korisnih digitalnih alata za stvaranje medijskog sadržaja.

Vodič sadrži kratki uvod u pojmove medijske pismenosti i kritičkog mišljenja te je većim dijelom  posvećen stvaranju kvalitetnog medijskog sadržaja, posebno u kontekstu rada s mladima.

Vodič je rezultat treninga koji se održao u sklopu projekta "Seeing Through Shadows: Fostering Critical Approach to Media Content" od 25.4. do 1.5.2018. godine u Zadru. Na edukaciji se okupilo ukupno 20 osoba koje rade s mladima iz 10 europskih zemalja kako bi međusobno razvili kompetencije i razmijenili znanja vezana uz medijsku pismenost i kritičko razmišljanje.

Više informacija o projektu "Seeing Through Shadows" i rezultatima pronađite na www.insidemedia.info

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Želiš sudjelovati u aktivnostima koje organiziramo? Prijavi se na newsletter i saznaj među prvima o mogućnostima koje pružamo za razvoj tvojih potencijala.