Mladi - čuvari prirode!

Mladi čistili Park prirode Papuk od plastičnog otpada.

· Youth Work,Ecology

Mladi su se dolaskom na kamp u Park prirode Papuk odrekli svakodnevnog luksuza te tjedan dana živjeli u skladu s prirodom. U kampu su sudjelovali na mnogim radionicama i duhovnim sadržajima te kroz igru učili nove stvari.

U sklopu projekta Save the Wave, na kojemu su mladi iz Grčke, Portugala i Hrvatske razvili inicijative za očuvanje prirode, provedene su dvije edukativne radionice za mlade na kampu u Parku prirode „Papuk“. Na radionicama je sudjelovalo 30-ak mladih entuzijasta podijeljenih u dvije grupe. Radionice su se sastojale od dva djela.

U prvom dijelu voditeljica radionice Monika Petrov održala je kviz, koji je sudionike potaknuo na raspravu, koju je vodio Dario Čalušić iz udruge za zaštitu okoliša Resnik - UZOR. Sudionici su se, postavljajući mnogobrojna pitanja, zainteresirali za ekološki odgovoran način življenja. Rasprava ih je potaknula na razmišljanje o njihovom utjecaju na prirodu.

U drugom dijelu proveli smo radionicu reciklaže ambalažnog otpada kojega su sudionici kampa tijekom tjedna skupili. Zadaci radionica bili su:

1. Izrada slike na temu reciklaže vrećica

2. Izrada posude za hranjenje ptica

3. Izrada splava

Sudionici su bili iznenađeni s količinom prikupljene plastike, koju su donijeli na kamp pri dolasku i "konzumirali" tijekom boravka u prirodi. Na samom početku radionice jedna grupa nije željela reciklirati doneseni otpad jer im se gadio. Tijekom radionice su uvidjeli i shvatili da je prikupljeni otpad također proizišao od njih te su se ipak odlučili pridružiti radionici. Druga grupa je imala manje nedoumica te su se odmah posvetili recikliranju otpadne plastike.

Dio programa kampa je bio posvećen za hodočašće. Mladi su tijekom hodočašćenja do Voćina, na ruti dugoj ukupno 14 kilometara, cijelim dijelom rute kroz Park prirode Papuk samostalno odlučili prikupljati plastični otpad. Pri dolasku u Voćin sakupljenu plastiku su odložili u adekvatne pet kontejnere. Bili su sretni i zadovoljni što su mogli barem na neki način pridonijeti očuvanju prirode.

Autorica teksta Monika Petrov
Autorice fotografija Marija Blažanović i Sara Sabo