Return to site

Otkrivanje i istraživanje izvora ljudskih potencijala

Naši umovi i tijela posjeduju zapanjujuće resurse, neiskorištene potencijale i dubine za koje i ne znamo da postoje sve dok ne otkrijemo način kako im pristupiti.

· Training Course,Erasmus plus

Od 18. do 27. rujna 2018. u selu Măguri Răcătău u Rumunjskoj održan je Erasmus+ trening „RealityCraft“. Sudjelovalo je 25 osoba koje rade s mladima iz sedam država (Hrvatska, Italija, Češka, Portugal, Cipar, Bugarska i Rumunjska).

Svrha projekta bilo je otkrivanje i istraživanje izvora ljudskih potencijala kroz različite aktivnosti koje se temelje na prirodnim načelima. Naši umovi i tijela posjeduju zapanjujuće resurse, neiskorištene potencijale i dubine za koje i ne znamo da postoje sve dok ne otkrijemo način kako im pristupiti. Potrebno je razvijati svoje potencijale i na kraju ih integrirati u svakodnevni život.

Tijekom treninga radilo se na:

- otkrivanju četiri aspekta koja su povezana s četiri smjera ljudske psihe koja se temelji na modelu karte Prirode ljudske psihe. Teorija je detaljno opisana u knjizi Wild mind autora Billa Plotkina,

- istraživanju darova i resursa unutarnje duše koja se temelji na modelu Soulcraft,

- iskazivanju skrivenih resursa ljudskog lica kroz praksu koja se temelji na prirodi,

- stvaranje zajednice srdačnih, posvećenih osoba koje stvaraju drugačije okruženje za učenje kako bi se podržavao i vodio jednaki rast svih mladih osoba.

Kroz boravak na otvorenom htio se postići spoj s prirodom koji smo izgubili u današnjem užurbanom i tehnološkom svijetu. Nekoliko dana bez automobila, tehnologije, interneta može djelovati isprva vrlo stresno. S vremenom možete primijetiti da imate osjećaj kao da imate više vremena, više se družite s drugim ljudima, imate veću potrebu djelovati oko sebe. Također, puno aktivnosti je uključivalo ples, rad u paru, istraživanje, meditacija, osvješćivanje svojih pet osjetila itd. Prije početka provedbe aktivnosti imali smo zadatak proučiti prvo poglavlje knjige Wild mind. U njemu se nalazi teorija prema kojoj postoje četiri strane ličnosti, poput četiri strane svijeta. Tijekom treninga se jedan dan obrađivao prema jednoj od ličnosti kako bi se ona više istaknula.

Nadalje, većina aktivnosti se provodila sjedeći u krugu ili radom u paru. Radom u krugu dobiva se jednakost svih članova – voditelji su jednako izloženi grupi poput ostalih članova/sudionika. Svi se međusobno mogu vidjeti, međusobno komunicirati, sve o čemu se razgovaralo u krugu ne prenosi se izvan njega. Mnoge aktivnosti zahtijevale su rad u paru, učilo se pomoću taktilnog osjetila jer su oči često bile sklopljene te je cijelo tijelo bilo uključeno pomoću plesa. Svatko je imao svoj dnevnik gdje je vodio vlastite bilješke, svoja promišljanja, odgovarao na postavljena pitanja... Ukratko, što god ste htjeli mogli ste zapisati kao mali podsjetnik. Poslije svake aktivnosti raspravljalo se o osjećajima koji su se javili tijekom ili nakon aktivnosti te kako nam je bilo dok smo izvodili određenu aktivnost. Možete primijetiti da u našem školskom sustavu ne pitaju često kako se osjećamo na određenom satu, ne daju se prijedlozi kako da se nešto poboljša, tj. kako pojedincu više odgovara. Ovo je jako dobar primjer i podsjetnik da bi često trebali sebe, a i druge, upitati odgovara li im ono što rade, što i kako bi htjeli nešto poboljšati ili što bi htjeli drugo raditi.

Druženje s mladima iz različitih država, razmjena i stjecanje novih iskustava te isprobavanje različite hrane koju nemamo prilike isprobati u vlastitoj zemlji, samo su neke od dobrobiti ovog treninga. Iskustvo i nova znanja stečena sudjelovanjem na ovakvim projektima mogu se prenijeti svima koji su otvoreni za nove metode učenja.

Mateja Glavaš
Fotografije: Cristan Ioan

Želiš saznati više o projektima koje organiziramo? Prijavi se na naš newsletter i budi prvi/a koji/a će dobiti informaciju o projektima direktno u e-mail inbox.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OK