Prevencija radikalizacije kroz rad s mladima

Vodič kroz neformalni pristup prevenciji radikalizacije i nasilnog ekstremizma

· Neformalna edukacija,Rad s mladima,Erasmus plus

Širenje radikalnih ideja putem terorističkih napada i drugih nasilnih metoda postalo je, nažalost, dijelom naše svakodnevice. Osim radikalnog islamizma, sve veću prijetnju predstavljaju i ekstremni politički pokreti lijeve i desne provenijencije. Demokratska društva suprotstavljaju se ovim prijetnjama koristeći politički, gospodarski, vojno-obavještajni i kulturno-obrazovni pristup.

Prevention of radicalisation and violent extremism through youth work.

Obrazovanje i rad s mladima jedan su od najprikladnijih načina prevencije radikalizacije i nasilnog ekstremizma, a kako za rad s mladima u današnje vrijeme postaje sve neophodnije poznavati barem osnovne uzroke pojave radikalizacije kod mladih, važno je da se osobe koje rade s mladima upoznaju s osnovnim pojmovima tog problema.

Three types of prevention of radicalisation in youth work.

Ukoliko se želite upoznati s osnovnim pojmovima radikalizacije i nasilnog ekstremizma te saznati na koji način možete preventirati radikalizaciju mladih putem neformalnih metoda preuzmite vodič.

Vodič sadrži kratki prikaz temeljnih uzroka radikalizacije i u fokus stavlja prevenciju radikalizacije kroz rad s mladima te uključuje nekoliko neformalnih metoda. K tome, budući da negativni pristup (borba protiv nečega) ne donosi uvijek najbolje rezultate, naglašena je važnost podupiranja pozitivnih vrijednosti među mladima. Drugim riječima, potrebno je mladima pokazati za što se zauzimamo te iza kojih vrijednosti kao društvo stojimo. Riječ je o poštivanju ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući prava manjina.

Prevention of radicalisation and violent extremism through youth work.

Od 2. do 10.10.2018. u Zadru smo održali edukaciju za osobe koje rade s mladima u okviru projekta "Free mind and European values: Uprooting radicalisation and violent extremism through youth work". Na edukaciji se okupilo ukupno 28 osoba koje rade s mladima iz osam europskih zemalja kako bi međusobno razvili kompetencije i razmijenili znanja vezana uz prevenciju radikalizacije i nasilnog ekstremizma kroz rad s mladima. Vodič je rezultat tog susreta.

Više informacija o projektu "Free mind and European values: Uprooting radicalisation and violent extremism through youth work" i rezultatima pronađite na internet stranici:

Erasmus plus training course

Sufinancirano sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Ova publikacija odražava isključivo stajalište autora publikacije i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njoj nalaze.

Želiš sudjelovati u aktivnostima koje organiziramo? Prijavi se na newsletter i saznaj među prvima o mogućnostima koje pružamo za razvoj tvojih potencijala.