Return to site

Pomozi divljim životinjama!

Prijavi se i sudjeluj na razmjeni mladih čiji je cilj pomoći divljim životinjama

February 23, 2024

Često ljudske aktivnosti negativno utječu na životinjski svijet, posebice na divlje životinje. Nepromišljenim djelovanjem ljudi uništavaju prirodno okruženje u kojemu se divlje životinje nalaze. Ne paze na prirodno kretanje životinja i njihova prirodna staništa, što uvelike ugrožava njihovu dobrobit. Često u svojem okruženju nailazimo na pregažene životinje ili divlje životinje koje su ozlijeđene ili zbog strojeva koji uređuju okoliš, ili zbog neprilagođene brzine automobila. Primjećuješ li nešto slično u svojoj zajednici ili okruženju? Ako želiš zajedno s mladima iz Hrvatske, Francuske (Martinika), Italije (Sardinije) i Portugala (otoka Madeira) pomoći zaštiti prirodnih staništa divljih životinja u svojem okruženju, čitaj dalje.

Program razmjene mladih “Youth Wild Wonders” usmjeren je na pomoć divljim životinjama u lokalnom kontekstu. Glavni cilj je podići svijest mladih o zaštiti divljih životinja sudjelovanjem u kreativnim aktivnostima i korištenjem umjetničkih izričaja koji dovode do izravne koristi za te životinje, ali i njihova prirodna staništa. Projekt uključuje konkretne intervencije za lokalnu faunu kao što su: izrada kreativnih drvenih prometnih znakova upozorenja, izrada znakova za područja gdje kornjače liježu jaja, akcije čišćenja; u kombinaciji s umjetničkim aktivnostima za podizanje svijesti o važnosti divljih životinja i njihovoj zaštiti.

Profil sudionika

Sudionici na projektu su mladi u dobi od 18 do 30 godina starosti, s izraženim interesom za ručni rad, vizualne umjetnosti, prirodne znanosti i svijest i osjetljivost o pitanjima koja se odnose na zaštitu i očuvanje divljih životinja.

Sudionici će zajedno raditi, pripremati i voditi aktivnosti razmjene mladih i aktivno sudjelovati u svim fazama projekta:

Aktivnosti

  • Pripremna faza: sudionici u svojim nacionalnim grupama pripremaju aktivnosti za razmjenu mladih uz podršku koordinatora kroz fizičke i online sastanke
  • Razmjena mladih u Martiniku od 4. do 12. lipnja 2024. godine (uključujući 2 dana za putovanje)
  • Lokalna aktivnost: aktivnost koju svaka nacionalna grupa provodi u svojoj zemlji nakon završetka razmjene mladih (obavezno).
  • Razmjena mladih u Velom Ižu od 10. do 17. srpnja 2024. (uključujući 2 dana za putovanje)
  • Lokalna aktivnost: aktivnost koju svaka nacionalna grupa provodi u svojoj zemlji nakon završetka razmjene mladih (obavezno).

Ako si mlada osoba s manje mogućnosti i imaš ekonomske, geografske, zdravstvene, kulturne ili društvene prepreke koje ti otežavaju sudjelovanje u projektu, Udruga Prizma će ti pružiti dodatnu podršku.

Važno

  • Sudjelovanje u svim fazama projekta je obavezno.
  • Odabrani sudionici bi trebali aktivno sudjelovati u pripremi aktivnosti za razmjenu, ali će imati i nekoliko aktivnosti za pripremiti i voditi nakon razmjene mladih.
  • Troškove smještaja, prehrane i materijala u potpunosti pokriva organizacija Udruga Prizma s obzirom da je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Erasmus+ programa.
  • Putni troškovi za sudjelovanje na razmjeni mladih u Martiniku za hrvatske sudionike refundiraju se do iznosa od maksimalno 820,00 €.
  • Putni troškovi za sudjelovanje na razmjeni mladih u Velom Ižu za hrvatske sudionike refundiraju se do maksimalnog iznosa od 23,00 €.

 

Prijava za sudjelovanje je otvorena do 25. ožujka 2024. godine, a prijavljeni će biti obaviješteni o rezultatima odabira najkasnije 29. ožujka 2024. godine.

 

Razmjenu mladih pod nazivom Youth Wild Wonders sufinancira Europska unija u okviru programa Erasmus+.