Pomozi divljim životinjama!

Prijavi se i sudjeluj na razmjeni mladih čiji je cilj pomoći divljim životinjama

Često ljudske aktivnosti negativno utječu na životinjski svijet, posebice na divlje životinje. Nepromišljenim djelovanjem ljudi uništavaju prirodno okruženje u kojemu se divlje životinje nalaze. Ne paze na prirodno kretanje životinja i njihova prirodna staništa, što uvelike ugrožava njihovu dobrobit. Često u svojem okruženju nailazimo na pregažene životinje ili divlje životinje koje su ozlijeđene ili zbog strojeva koji uređuju okoliš, ili zbog neprilagođene brzine automobila. Primjećuješ li nešto slično u svojoj zajednici ili okruženju? Ako želiš zajedno s mladima iz Hrvatske, Francuske (Martinika), Italije (Sardinije) i Portugala (otoka Madeira) pomoći zaštiti prirodnih staništa divljih životinja u svojem okruženju, čitaj dalje.

broken image

Program razmjene mladih “Youth Wild Wonders” usmjeren je na pomoć divljim životinjama u lokalnom kontekstu. Glavni cilj je podići svijest mladih o zaštiti divljih životinja sudjelovanjem u kreativnim aktivnostima i korištenjem umjetničkih izričaja koji dovode do izravne koristi za te životinje, ali i njihova prirodna staništa. Projekt uključuje konkretne intervencije za lokalnu faunu kao što su: izrada kreativnih drvenih prometnih znakova upozorenja, izrada znakova za područja gdje kornjače liježu jaja, akcije čišćenja; u kombinaciji s umjetničkim aktivnostima za podizanje svijesti o važnosti divljih životinja i njihovoj zaštiti.

broken image

Profil sudionika

Sudionici na projektu su mladi u dobi od 18 do 30 godina starosti, s izraženim interesom za ručni rad, vizualne umjetnosti, prirodne znanosti i svijest i osjetljivost o pitanjima koja se odnose na zaštitu i očuvanje divljih životinja.

Sudionici će zajedno raditi, pripremati i voditi aktivnosti razmjene mladih i aktivno sudjelovati u svim fazama projekta:

Aktivnosti

  • Pripremna faza: sudionici u svojim nacionalnim grupama pripremaju aktivnosti za razmjenu mladih uz podršku koordinatora kroz fizičke i online sastanke
  • Razmjena mladih u Martiniku od 4. do 12. lipnja 2024. godine (uključujući 2 dana za putovanje)
  • Lokalna aktivnost: aktivnost koju svaka nacionalna grupa provodi u svojoj zemlji nakon završetka razmjene mladih (obavezno).
  • Razmjena mladih u Velom Ižu od 10. do 17. srpnja 2024. (uključujući 2 dana za putovanje)
  • Lokalna aktivnost: aktivnost koju svaka nacionalna grupa provodi u svojoj zemlji nakon završetka razmjene mladih (obavezno).

Ako si mlada osoba s manje mogućnosti i imaš ekonomske, geografske, zdravstvene, kulturne ili društvene prepreke koje ti otežavaju sudjelovanje u projektu, Udruga Prizma će ti pružiti dodatnu podršku.

broken image

Važno

  • Sudjelovanje u svim fazama projekta je obavezno.
  • Odabrani sudionici bi trebali aktivno sudjelovati u pripremi aktivnosti za razmjenu, ali će imati i nekoliko aktivnosti za pripremiti i voditi nakon razmjene mladih.
  • Troškove smještaja, prehrane i materijala u potpunosti pokriva organizacija Udruga Prizma s obzirom da je projekt sufinanciran sredstvima Europske unije iz Erasmus+ programa.
  • Putni troškovi za sudjelovanje na razmjeni mladih u Martiniku za hrvatske sudionike refundiraju se do iznosa od maksimalno 820,00 €.
  • Putni troškovi za sudjelovanje na razmjeni mladih u Velom Ižu za hrvatske sudionike refundiraju se do maksimalnog iznosa od 23,00 €.

 

Prijava za sudjelovanje je otvorena do 25. ožujka 2024. godine, a prijavljeni će biti obaviješteni o rezultatima odabira najkasnije 29. ožujka 2024. godine.

 

broken image

Razmjenu mladih pod nazivom Youth Wild Wonders sufinancira Europska unija u okviru programa Erasmus+.