Kroz kreativno eksperimentiranje do održivog razvoja zajednice

Besplatne radionice fotografije, eksperimentalnog filma, participativne demokracije za mlade i glazbene radionice

Općina Gračac ima veliki potencijal održivog razvoja temeljen na prirodnoj i kulturnoj baštini. Brdsko-planinsko područje koje se nalazi na 490 metara nadmorske visine okruženo je netaknutom prirodom. Kada bismo trebali navesti samo neke od tih potencijala, vjerujemo da su vam poznati barem tri od pet navoda, ako ne svih pet. 

  • Cerovačke špilje.
  • Vrh Crnopac: najjužniji izdanak Velebita, a i jedan od njegovih najatraktivnijih dijelova. 
  • Jamski sustav Crnopac: najduži jamski sustav Hrvatske i Dinarskog krša.
  • Marijan Matijević: najjači čovjek na svijetu, rođen u Grabu.
  • Georgina Đuka Tesla: majka Nikole Tesle, rođena u Tomingaju.

Kako bi potaknuli mlade da promišljaju o održivom razvoju zajednice koji se temelji na kulturnoj i prirodnoj baštini, u suradnji s Općinom Gračac, započeli smo s provedbom projekta pod nazivom Ruralni studio za kreativno eksperimentiranje koji je financiran sredstvima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade. 

Međudisciplinarnim pristupom te na inovativan način ćemo potaknuti razvoj kreativnosti i inovativnosti kod mladih koji će tijekom kreativnog procesa promišljati o održivom razvoju zajednice koji se temelji na kulturnoj i prirodnoj baštini.

Postupak kontroliranoga opažanja i mjerenja pojava izvoditi ćemo pomoću posebnih složenih kreativnih procesa kako bi dobili podatke o pojavama i fenomenima u kulturi i prirodi. Eksperimentirati ćemo na svakom koraku. Mladi će imati priliku koristeći eksperimentalnu metodu razvijati vještine i znanja iz područja filmske, vizualne i glazbene umjetnosti, razvijati inovativnost koristeći Arduino tehnologiju i promišljati o održivom razvoju zajednice. 

broken image

Tijekom 2022. godine održat ćemo niz radionica iz područja filmske, vizualne i glazbene umjetnosti, te participativne demokracije. 

Ciklus radionica Eksperimentalna glazba obuhvatiti će interaktivne i zabavne radionice o povijesti glazbe, osnove teorije glazbe, sviranje instrumenata poput gitare, basa i udaraljki, skupno muziciranje, improvizaciju i izradu efekata za modulaciju zvuka pomoću Arduino tehnologije. 

broken image

Kako bi mogli kvalitetnije i jasnije zagovarati potrebe mladih tijekom ciklusa radionica Eksperimentirajmo demokraciju učiti ćemo o savjetu mladih, izradi programa, metodologiji, mjerama, aktivnostima i modelima financiranja programa za kulturu mladih. 

Tijekom ciklusa radionica Eksperimentalni film obraditi ćemo teme poput filmskih žanrova, osnove snimanja (vrste objektiva, kadar, svjetlo, kompozicija), demonstrirati ćemo rad na opremi za snimanje slike i zvuka, proći osnovne elemente scenarija, baviti se filmskom režijom i montažom te u praktičnom dijelu radionica snimati individualno i u grupi. 

broken image

Baviti ćemo se i eksperimentalnom fotografijom koja će obuhvatiti teme poput osnove fotografije, kadrovi, scene, crno bijela fotografija, fotografija u boji, osnove fotografiranja portreta, pejzaža, arhitekture, akcije/pokreta, dokumentarne i turističke fotografije, noćni snimci, makrofotografija. A potom ćemo u praktičnom dijelu fotografirati zapažanja kulturne i prirodne baštine. 

broken image

Šećer na kraju, dvodnevni festival mladih Eksperiment na kojemu ćemo se družiti uz glazbu, filmske projekcije, izložbu i kreativne radionice. 

Zvuči zanimljivo? Sigurno se pitaš za koga su aktivnosti namijenjene? Ako imaš između 14. i 30. godina i želiš sudjelovati na aktivnostima prati nas putem Facebook-a gdje ćemo objavljivati događaje, javi se u klub za mlade Tamo Iza ili nam pošalji poruku na info@udrugaprizma.hr

 

 

broken image

Projekt pod nazivom Ruralni studio za kreativno eksperimentiranje provodi se uz financijsku podršku Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.