Možemo li zaštiti prirodu ili je već prekasno?

Plastika, staklo i odbačene VHS kasete pretvorene u umjetničke instalacije koje inspiriraju i potiču na promišljanje o lošim stranama konzumerizma

Od veljače do kraja lipnja održavali smo kreativne radionice u Zadru, Gračacu i Camari de Lobos, tijekom kojih su mladi prikupljali, čistili, bojali i ponovno upotrebljavali plastični, stakleni i metalni otpad, građevinski otpad i VHS kasete, kako bi stvorili umjetničke instalacije s ciljem poticanja šire javnosti da promišlja o lošim stranama konzumerizma i utjecaju otpada na okoliš i životinjski svijet.

broken image
broken image

Od početka provedbe projekta proveli smo niz aktivnosti kako bi ojačali kapacitete za rad s mladima u području kulture, umjetnosti, održivog razvoja i zaštiti prirode koristeći interdisciplinarni pristup, art terapiju i neformalne metode obrazovanja, povećali osjećaj inicijative mladih s manje mogućnosti pružajući im priliku i podržavajući ih da implementiraju svoje ideje u umjetnička djela i za dobre ciljeve kroz razmjenu znanja i vještina u području vizualne umjetnosti, zaštite prirode i održivosti, omogućili jednake prilike mladima s manje mogućnosti za sudjelovanje u društveno-kulturnom životu zajednice i povećali socijalnu uključenost kroz kontinuirane umjetničke radionice, te doprinijeli razvoju rada s mladima u ruralnim područjima, kvaliteti i inovativnosti, jačanjem kapaciteta partnerskih organizacija u području art terapije, vizualne umjetnosti, održivosti i zaštiti prirode.

broken image
broken image
broken image

Na početnoj konferenciji smo okupili predstavnike udruga koje se bave mladima i navedenim temama, tijekom praćenja rada smo razmjenivali znanja, vještine i iskustvo rada s mladima, a edukaciji o art terapiji naučili smo smislenije raditi s mladima i otkrili nove metode i alate za rad s mladima, a tijekom umjetničkihi radionica u Zadru, Gračacu i Camari de Lobos imali smo priliku vježbati stečena znanja i primijenjivati naučeno u praksi. Izradili smo Kutiju s alatima: Kreativno okruženje za učenje za zaštitu prirode, interaktivni priručnik koji će podignuti razinu kvalitete i inovativnosti u radu s mladima u području kulture, zaštite prirode i održivog razvoja koristeći interdisciplinaran pristup, neformalne metode i art terapiju. Na završnoj konferenciji smo predstavili rezultate projekta, umrežili se sa organizacijama i mladima koji žele raditi na zaštiti okoliša i održivom razvoju, te testirali metode iz interaktivnog priručnika.

broken image

Zanima te više informacija o Kutiji s alatima: Kreativno okruženje za učenje za zaštitu okoliša? Javi nam se na info@udrugaprizma.hr

broken image

Projekt “Creative Learning Environment for Environmental Protection” je sufinancirala Europska unija kroz Erasmus+ program. Ovaj članak izražava isključivo stajalište njenih autora i Komisija se ne može smatrati odgovornom pri uporabi informacija koje se u njemu nalaze.