Održana edukacija Civitas 2023

11.12.2023.

U okviru provedbe akreditacije za program Erasmus+ u području mladih, u Velom Ižu od 30. rujna do 6. listopada 2023. godine održali smo edukaciju o promicanju aktivnog građanstva u radu s mladima - Civitas 2023: Promoting Active Citizenship through Youth Work. Ova je edukacija nastavak projekta Civitas koji je proglašen primjerom dobre prakse u 2022. godini. U novoj ediciji Civitasa, partnerske organizacije iz Belgije, Italije, Hrvatske, Estonije, Španjolske, Litve i Latvije poslale su sudionike kako bi usavršili postojeće i usvojili nove metode rada s mladima u kontekstu unaprjeđenja građanske kompetencije.

broken image

Edukacija je obuhvatila niz tema, uključujući osnove aktivnog građanstva, funkcioniranje Europske unije, medijsku pismenost i kritičko mišljenje te deliberativnu demokraciju. Koristili smo neformalne metode obrazovanja, koje su omogućile sudionicima aktivno sudjelovanje i razmjenu ideja. Sudionici su imali priliku učiti iz vlastitog iskustva, kao i iz iskustva drugih sudionika i trenera. Također, edukacija je otvorila nove mogućnosti suradnje između partnerskih organizacija u području promicanja aktivnog građanstva među mladima.

broken image

Na kraju edukacije, sudionici su izrazili zadovoljstvo stečenim znanjem i vještinama. Istaknuli su da su metode koje su korištene pomogle da bolje razumiju važnost aktivnog građanstva i kako ga promovirati među mladima. U tijeku su lokalne aktivnosti širenja rezultata među mladima i organizacijama koje rade s mladima, a ovdje može saznati više o samoj aktivnosti i preuzeti letak koji sadrži uvod u aktivno građanstvo uz fokus na kompetenciju građanstva odnosno znanja, vještine i stavove ključne aktivno građanstvo.

broken image

Ovaj članak nastao je u okviru provedbe aktivnosti pod nazivom Civitas 2023: Promoting Active Citizenship through Youth Work, koja je sufinancirana sredstvima programa Erasmus+ Europske unije. Članak odražava isključivo stajalište Udruge Prizma i Komisija se ne može smatrati odgovornom prilikom uporabe informacija koje se u njemu nalaze.